Katmer Poğaça

DSC00054-1Her ne kadar pasta yapmayı çok sevsem de, ben tuzlu şeyler yemekten hoşlanırım aslında. Mayalı poğaçalar da bizim evde çok sık yapılır. Katmer poğaça yıllar önce internetten bulduğum -ki hangi site hatırlamıyorum- ve damak tadıma göre uyarladığım bir tarif.

Malzemeler :

  • DSC00058-12 yumurta
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 2/3 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya
  • 6-7 su bardağı un
  • 100 gr kadar tereyağı
  • Çörekotu
  • Peynir
  • Maydanoz

Yapılışı :

Unu yoğurma kabına eleyin. Şeker, tuz ve mahlepi ekleyin. Ilık su ve süt ile mayayı eritin. Zeytinyağı ve yumurta aklarını ekleyerek yoğurun. Gerekirse bir miktar daha un ekleyerek hamuru hazırlayın. Üzerine nemli bir bez örterek mayalanmaya bırakın. Hamur iki katına çıkınca-yaklaşık bir saat- unlanmış tezgaha alın ve üç eşit parçaya bölün. Her bir parçayı yeniden 6 eşit pezi yapın. Unlanmış tezgahta, her peziyi tabak kadar açıp aralarını yumuşamış tereyağıyla yağlayın. Altışarlı gruplar halinde üst üste koyun. Sonra bu altılı grubu daha büyük bir şekilde açın ve 8 eşit parçaya bölün. Peynir maydanoz karışımını içlerine koyarak rulo şeklinde sarın. Tepsiye alarak bir süre de tepsi de mayalandırın. Üstüne yumurta sarısı ve çörekotu ekleyerek, önceden ısıtılmış 175 C fırında kızarana kadar -yaklaşık 20 dakika- pişirin.

mutfak16Püf Noktaları :

  • Bu ölçü ile 24 adet poğaça elde ediliyor.
  • İstenirse açılmadan önce, normal poğaça olarak şekil verilebilir ki, ben genelde öyle yapıyorum.
  • Hamur ele yapışınca, elinizi biraz yağlayarak şekil verebilirsiniz. Fazla un eklemek poğaçayı sert yapacaktır.
  • Unun başta 5-6 bardağını eleyip, kıvama göre kalanını ekleyin.
  • Ben altılı şekilde üstüste koyduktan sonra, strech folyoya sarıp buzluğa atıyorum. Daha sonra pişirdiğimde hiçbir fark olmuyor. Pişirdikten sonra da dondurulabilir ama o haliyle buzlukta fazla yer kaplıyor.
  • Şeker ölçüsü sizi yanıltmasın. Bu ölçüyle pastane poğaçalarına benziyor.
  • İnstant mayada kullanılabilir ama yaş maya benim damak zevkime daha çok uygun.
  • Evde süt kalmadığında, yerine oda sıcaklığında 1 şişe soda ekliyorum. Öyle de gayet lezzetli oluyor.
  • Poğaçaların üzerine fırından çıkar çıkmaz bir gazete kağıdı örtüp sofra örtüsüyle sarıyorum. Yumuşacık oluyorlar böylece.

Afiyet olsun…

11 thoughts on “Katmer Poğaça

  1. Geri bildirim: Yağız’ın 4 Yaş Doğumgünü Menüsü | Bir Dilim Keyif…

  2. Geri bildirim: Patlıcanlı Karnıyarık Böreği | Bir Dilim Keyif…

  3. Geri bildirim: Mercimekli Börek | Bir Dilim Keyif…

  4. Geri bildirim: Patatesli Milföy Külahlar | Bir Dilim Keyif…

  5. Geri bildirim: Pırasalı Börek | Bir Dilim Keyif…

  6. Geri bildirim: Tuzlu Çörekotlu Minikler | Bir Dilim Keyif…

  7. Geri bildirim: Yağız’ın 5 Yaş Doğum Günü Menüsü | Bir Dilim Keyif…

  8. Geri bildirim: Çörekotlu Susamlı Minikler | Bir Dilim Keyif…

  9. Geri bildirim: Sakallı Poğaça | Bir Dilim Keyif…

  10. Geri bildirim: Dereotlu ve Lorlu Poğaça | Bir Dilim Keyif…

  11. Geri bildirim: Pastane Poğaçası | Bir Dilim Keyif…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s