Patlıcanlı Karnıyarık Böreği

DSC00549-002Patlıcanın her halini sevenlerden misiniz? Öyleyse bu böreği de seveceksinizdir. Yıllardır yaptığım bu böreği internetten bir siteden bulmuştum ilk  olarak. Şimdilerde lezzetler.com da gördüm yeniden. İlk çıktıyı buradan mı almıştım hatırlayamadım ama.  Her tadanın çok beğendiği bu tarifinde bloğumda yer almasını istiyorum. Benim yaptığım şekliyle tarif şöyle:

DSC00550-002Malzemeler :

  • 6 adet yufka 
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

İç malzemesi : 

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet küçük soğan
  • 1/3 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı su
  • 3-4 adet patlıcan (1/2 kg)
  • 1 adet yumurta
  • karabiber
  • tuz

Yapılışı :

Patlıcanları tamamen soyup, halka halka doğrayın ve ılık suda dinlendirin. Bir tencerede suyu bir tutam tuzla birlikte kaynatın ve buna patlıcanları ilave edip haşlayın. Daha sonra süzgece alıp suyunu süzün.

Diğer yanda soğanı zeytinyağında pembeleştirin ve patlıcanları ilave edip kavurun. Yarım su bardağı su koyup çekilinceye dek pişirin. Ateşten aldıktan sonra süt, yumurta ve karabiber ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.

Yağ ile suyu karıştırın. Bu karışımı bütün olarak yufkaların arasına sürüp, üç yufkayı üst üste koyun. Yufkaları 12 parçaya kesin. Parçaların geniş kenarlarına patlıcanlı içi koyup, çok sıkı olmayacak şekilde sarın. 1.5 -2 gün buzlukta bekletin Çıkarınca su dolu bir kaseye batırıp, tepsiye dizin. Hepsine yumurta sarısı sürüp, üzerlerini bir bıçak yardımıyla karnıyarık şeklinde kesin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar (yaklaşık 30-40 dakika) pişirin.

Püf Noktaları :

  • Esas tarifte verilen yufka ölçüsüyle iç malzemesi artıyor. Daha fazla yapılabiliyor.
  • Buzlukta bekletilmesi ilk başta zahmetli görünse de, önceden sarıp konulduğunda, acil durumlar için oldukça pratik oluyor.
  • Eğer yumuşak börek seviyorsanız, fırından çıkınca üzerini örtün. Çıtır seviyorsanız da açık şekilde soğutun.
  • Buzlukta dondururken bir tepsi ile birbirine değmeden dondurursanız, çözdürürken birbirine yapışma sorunu ile karşılaşmazsınız. Ben bu şekilde dondurup sonra poşetliyorum ve buzluğumda hazır bulunuyor.

Afiyet olsun🙂

 

İlgili Yazılar :

 

 

12 thoughts on “Patlıcanlı Karnıyarık Böreği

  1. Geri bildirim: Yağız’ın 4 Yaş Doğumgünü Menüsü | Bir Dilim Keyif…

  2. Geri bildirim: Mercimekli Börek | Bir Dilim Keyif…

  3. Geri bildirim: Patatesli Milföy Külahlar | Bir Dilim Keyif…

  4. Geri bildirim: Pırasalı Börek | Bir Dilim Keyif…

  5. Geri bildirim: Tuzlu Çörekotlu Minikler | Bir Dilim Keyif…

  6. Geri bildirim: Çörekotlu Susamlı Minikler | Bir Dilim Keyif…

  7. Geri bildirim: Gökkuşağı Böreği | Bir Dilim Keyif…

  8. Geri bildirim: Top Börek | Bir Dilim Keyif…

  9. Geri bildirim: Sakallı Poğaça | Bir Dilim Keyif…

  10. Geri bildirim: Patatesli Buzluk Böreği | Bir Dilim Keyif…

  11. Geri bildirim: Patlıcanlı Çıtır Börek | Bir Dilim Keyif…

  12. Geri bildirim: Yağız’ın 7 Yaş Doğum Günü Menüsü | Bir Dilim Keyif…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s