Çilek Soslu Limonlu Pasta

DSC00740-1Limon, çocukluğumdan beri en sevdiğim tadlardandır. Sadece limonlu dondurma yerdim örneğin küçükken. Ya da içerisine limon sıkılan yemekleri bir ayrı severdim. Limonata ise en sevdiğim soğuk içecekti ki hala da öyledir.

Şöyle limonlu bir tarif deneyeyim dedim eşimin doğumgününe. Biraz ordan biraz buradan karıştırdım ve ortaya bu leziz pasta çıktı. Pandispanyasını Hünerli Bayanlar‘ın nişastalı tarifine limon kabuğu ekleyerek yaptım. Kremalarını da, Bizim Pastane’nin çeşitli tariflerinden uyarladım. Üzerine de buzluğumdaki çilek sosunu ekleyince pastamız hazır oldu. 

Malzemeler:

DSC00748-1Pandispanya:

  • 4 yumurta
  • 4 Türk kahvesi fincanı şeker
  • 4 Türk kahvesi fincanı un
  • 1 Türk kahvesi fincanı mısır veya buğday nişastası
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı kaynar su
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 limon kabuğu rendesi

Limonlu Dolgu:

  • 3 yumurta
  • 1/2 bardak limon suyu
  • 1 limonun rendesi
  • 1/2 bardak şeker
  • 6 yemek kaşığı küçük parçalara kesilmiş tereyağ
  • 100 gr beyaz kuvertür çikolata
  • 1 çay kaşığı zerdeçal (isteğe bağlı)
  • 2 tatlı kaşığı su

DSC00750-1Şeker Şurubu:

  • 1/2 bardak su
  • 1/2 bardak seker
  • 6 tatlı kaşığı limon suyu

Beyaz Çikolatalı Ganaj:

  • 85 gr. beyaz kuvertür çikolata
  • 1 paket süt kreması

Çilek Sosu :

  • 250 gr çilek
  • 1 kahve fincanı şeker
  • File badem

Yapılışı :

Pandispanya :

Yumurta aklarını cam bir kasede sertleşinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve eriyinceye kadar çırpmaya devam edin. Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dakika çırpın. Şeker eriyince yağı ve limon kabuğu rendesini ekleyip çok az çırpın.

Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. Yağlanmış ve unlanmış 23 cm lik kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika, batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.

Limonlu Dolgu :

Yumurtaları çırparak birleşmelerini sağlayın. Limon suyu, rendesi, şeker ve tereyağını ufak bir tencereye alın. Orta ateşte kaynama noktasına getirin. Bir yandan devamlı karıştırırken bu sıcak limonlu karışımı yavaş yavaş yumurta sarılarının üzerine dökün. Şimdi bunu tencerenize geri aktarın ve devamlı karıştırarak tekrar kaynama noktasına yaklaşıncaya kadar ısıtın. Kaynarsa pütürleneceğinden bu noktaya gelmeden hemen önce ateşten alın. Gerekiyorsa süzgeçten geçirip soğutun. Limonlu dolgunuz bekledikçe koyulaşacaktır.

Çikolatayı suyla birlikte benmari düzeneği oluşturarak eritin. Limonlu dolguya erimiş çikolata ve zerdeçalı ekleyerek karıştırın.

Beyaz Çikolatalı Ganaj:

Çikolatayı 1/4 paket kremayla benmari düzeneğinde eritin. Ilıyınca kalan kremayı çırpın ve çikolatayı ilave edip sertleşinceye kadar çırpmaya devam edin.

Şeker Şurubu :

Su, şeker ve limon suyunu bir cezveye alarak kaynatın ve soğumaya bırakın.

Çilek Sosu :

Çilekleri blenderdan geçirin. Şekeri ilave edip kaynatın. Biraz koyulaşınca ocaktan alın.

Hazırlanması:

Pandispanyayı 3 eşit parçaya bölün. İlk parçayı pasta altlığına alın ve şeker şurubunun 1/3 ü ile ıslatın. Limonlu dolgunun yarısını yayın. 2. parçayı üzerine ekleyin ve ıslatıp kalan dolguyu ilave edin. Son parçayı da koyup ıslatın. Üzerini ve çevresini ganajla kaplayın. Kalan ganajı krema sıkma torbasına koyarak süsleyin. Etrafını file bademle kaplayın. Üzerine çilek sosu ilave edin.

İpuçları :

  • Ben 23 cm kalıp kullandım ama 20 cm ile daha yüksek bir pasta olabilirdi.
  • Zerdeçalı, daha sarı bir renk elde etmek için ekledim. Kullanmasanız da olur.
  • Çilek sosundan 1/4 bardak kullandım. Şekerini damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Kalanını dondurabilirsiniz.
  • Pastayı yapılandırırken ayarlanabilir çember kullandım.

Afiyet olsun…

İlgili Yazılar :

8 thoughts on “Çilek Soslu Limonlu Pasta

  1. Geri bildirim: Tarifsiz Pastalar | Bir Dilim Keyif…

  2. Geri bildirim: Tarifsiz Atıştırmalıklar | Bir Dilim Keyif…

  3. Geri bildirim: Malakof Pastası | Bir Dilim Keyif…

  4. Geri bildirim: Carioca | Bir Dilim Keyif…

  5. Geri bildirim: Fraisier (Çilekli Pastacıklar) | Bir Dilim Keyif…

  6. Geri bildirim: Balkabaklı Rulo Pasta | Bir Dilim Keyif…

  7. Geri bildirim: Ahududu Soslu Çilekli Pasta | Bir Dilim Keyif…

  8. Geri bildirim: Kara Orman Pastası | Bir Dilim Keyif…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s