Ay Çöreği :-)

IMG_1281-1Ay çöreği bana İzmir’i hatırlatır. Ders aralarında gittiğimiz, Bornova’nın o meşhur Çınar Pastanesi’nin muhteşem ay çöreklerinin tadını duyarım damağımda. Bir de okul bitecek ve bir daha bu tadı bulamayacağız diye pastaneden tarifi almak için yalvarışlarımızı 🙂 Bunca yıldır o tadı yakalamak için yaptığım onca ay çöreğinden sonra, anlıyorum neden tarif veremediklerini. Bizde de her ay çöreği farklı bir tatla geliyor. Kekim hamur mu oldu, yoksa parçalandı mı, ya da çok geldi de bayatladı mı, ya da pastanın traşlanmış bölümleri mi kaldı elimde. Hepsi ay çöreği olmak için girerler sıraya. O yüzden de içindeki kekin malzemelerine göre farklılık gösterir tadları. Ama illa ki güzeldir her haliyle.

Ay çöreğinde bence önemli olan dışındaki hamurun yapısı. Hem yumuşak hem de incecik olmalı. Keki sadece arada tutmak için sarmalı, tadını baskılamamalı. Aslında her deneyişimde bir şeyler değiştiriyorum malzemeden. En iyisi son yaptığım şeklini paylaşayım burada.

IMG_1282-1Malzemeler :

Dış Hamur:

  • 4-5 bardak un
  • 1 paket yaş maya
  • Yarım su bardağı süt
  • Bir su bardağı ılık su
  • 100 gr tereyağı (yumuşamış)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 2 yumurta (Sarıları üzerine sürülecek)

İç malzemesi:

  • Orta boy kakaolu kek
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı kuru kayısı
  • 1 su bardağı kuru elma
  • 1 su bardağı fındık, ceviz
  • 150 gr bitter çikolata
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 yemek kaşığı Portakal marmeladı
  • Süt

Üzeri için :

  • 2 yumurta sarısı
  • File badem

Yapılışı :

Dış Hamur :

Unu bir kaba eleyip ortasını açın. Bir bardak ılık su ile mayayı ekleyin. Mahlep, şeker, tereyağı, yumurta akları ve sütü ilave edip sert bir hamur yoğurun. Nemli bir bez ile kapatıp 20 dakika kadar dinlendirin. Çok fazla mayalanmaması gerekiyor.

İçi : 

Keki parçalayın. Çikolatayı benmari usulü eritin. Kuru meyveleri yıkayıp doğrayın. Tüm malzemeleri ekleyin. En son süt ile kıvamını ayarlayın. Elde yuvarlanacak kıvamda olmalı.

Birleştirilmesi :

Hamurdan küçük parçalar alıp çok ince açın. İçine silindir şeklide getirdiğiniz keki koyun ve kapatıp ay şekli verin. Tepsiye koyup yumurta sarısı sürüp file badem ekleyin. 180 derecede 20-25 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarınca üzerini bir bezle örtün.

İpuçları :

  • Dış malzemeyi sıvıyağ ile de yapabilirsiniz.
  • Mahlep ilk defa koydum. Çok baskın hissedilmedi. Eklemeyebilirsiniz de.
  • İç malzemesini damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz. Kuru yemiş, kuru meyve ne kadar çok olursa o derece lezzetli oluyor. Hatta varsa portakal kabuğu reçeli de çok yakışıyor. Evinizde kalan kek kakaolu değilse bile karıştırırken kakao ekleyip kullanabilirsiniz.
  • Bu ölçü ile 30 adet ay çöreğim oldu benim 🙂

Son gittiğimde Çınar Pastanesinin yerinde yeller esiyordu. Orada olduğunu bilmek güzeldi, tekrar tatma ümidimdi, gençlik hatıramdı, hüzünlendim…

İlgili Yazılar :
Reklamlar

10 thoughts on “Ay Çöreği :-)

  1. merhaba..ben bornova çınar pastanesının sahıbının ogluyum…eskılerı google da aratırken yorumunuzu gordum ve cok duygulandım..su an aynı aycoreklerını tekırdag corluda babam yapmakta.amma ve lakın sızın gıbı damak tadı olan ınsanlar artık yok…sevgıler

    Beğen

    • Aaa ne güzel bir tesadüf. Son gittiğimizde kapalı olduğunu görünce çok üzülmüştüm. Eşime de tattırmak istemiştim ama kısmet olmadı. Belki bir gün yolumuz Çorlu!ya düşer, kimbilir…

      Beğen

  2. Geri bildirim: Meyveli Kurabiyeler | Bir Dilim Keyif…

  3. Geri bildirim: Taşlı Tarla | Bir Dilim Keyif…

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s