Bademli Kek

IMG_2516-1Bu kek Zinnur’un arşivindeymiş uzun zamandır ama hiç dikkatimi çekmemiş. Ta ki Işıl Abla bu kekten bahsedene kadar. Tariften özel bir kek olduğu belli oluyordu hemen. Ancak bende uygun kalıp olmadığından bu zamana kadar beklemek zorunda kaldım. Ama beklediğime değmiş. Biz çok sevdik. Tarif iki kalıp kek için verilmiş. Ben yarım ölçüyle yaptım. Zinnur aşamaların fotoğraflarını da eklemiş. Bende yaptığım ölçüleriyle yazayım dursun burada 🙂

Bir Dilim KeyifMalzemeler :

  • 1/4 cup file badem
  • 1/4 cup glazür

Bademli Hamur :

  • 100 gr. tereyağı
  • 100 g pudra şekeri
  • 2 yumurta
  • 100 gr badem unu
  • 30 gr kek unu (Tarifi aşağıda)

Kakaolu Hamur :

  • 2 yumurta akı (75 gr)
  • 50 gr şeker
  • 75 gr badem unu
  • 25 gr pudra şekeri
  • 10 gr kakao

IMG_2513-1

Yapılışı :

31 cm’e 6 cm’lik yarım ay şeklindeki kalıbı yağlayıp, kabaca kırılmış file bademle kaplayın. Fırını 160 dereceye ısıtın. Önce Bademli, ardından Kakaolu Hamuru hazırlayın.

Bademli Hamur :Pudra şekeri, badem unu ve kek ununu ayrı ayrı eleyin. Tereyağını mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpın. Pudra şekerini ekleyin ve karıştırın. Yumurtaları teker teker eklerken, bir yandan da çırpmaya devam edin. Karışım yumuşak krem peynir kıvamına gelene kadar yaklaşık 5 dakika kadar çırpın. Elenmiş badem unu ve kek ununu da ekleyip spatula ile karıştırın ve bir köşede bekletin.

Kakaolu Hamur : Pudra şekeri, kakao ve badem ununu birlikte eleyin. Oda sıcaklığındaki yumurta aklarıyla şekerin bir kısmını 30 saniye kadar çırpın. Şekerin kalanını azar azar ekleyip, sert tepecikler oluşana kadar çırpın. Elenmiş malzemeyi ekleyip spatulayla dikkatlice karıştırın.

Birleştirilmesi : Kakaolu hamuru bir spatula yardımıyla kalıba eşit şekilde yayın. Ortasına bademli hamuru ilave edin ve kenarlara doğru yükseltin. 40 dakika kadar pişirin. Soğuyunca kalıptan çıkarıp glazür sürerek parlatın.

 

IMG_2511-1Kek Unu Hazırlanması : 

Malzemeler :

  • 1 su bardağından 2 yemek kaşığı eksik un
  • 2 silme yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 fiske tuz

Yapılışı : Tüm malzemeyi karıştırıp 6 kere elekten geçirin. Bu tarif için hazırlanan kek ununun 30 gr. ı kullanılacak. Dilerseniz hazır kek unu da kullanabilirsiniz. Ama ben evde yapmak istediğimden şu linkteki tarifi kullandım 🙂

 

Glazürün Hazırlanması :

Malzemeler :

  • 1 tatlı kaşığı kayısı marmeladı
  • 4 tatlı kaşığı sıcak su

Yapılışı : Kayısı marmeladını sıcak suda eritin. Fırça yardımıyla kekin üzerine sürün. Aslında Zinnur’un güzel bir glazür tarifini bulmuştum. Ama evde marmelat olunca uğraşmadım. Gene de linki buraya ekleyeyim de başka zaman kullanırım 🙂

IMG_2502-1Notlar :

  • Kalıptan çıkarmakta bir hayli zorlandım. Hatta parçalanacağını düşünmüştüm. Kenarlarını daha iyi yağlamak gerek.
  • Kakaolu hamuru düzgün yaymak biraz zor oluyor. Belki krema torbasıyla sıkmak daha iyi sonuç verebilir.
  • Oldukça nemli olan bu keke, kek demek haksızlık aslında. Başka bir isim bulmalı 🙂

Haydi badem seviyorsanız hemen deneyin 🙂

İlgili Yazılar :

 

Reklamlar

2 thoughts on “Bademli Kek

  1. Geri bildirim: Çikolatalı Mekik | Bir Dilim Keyif…

  2. Geri bildirim: Kirazlı Mekik | Bir Dilim Keyif…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s