Şövalyeli Pasta

IMG_4439-002Oğlumun doğum gününün en uğraştırıcı kısmı pastasıydı. Tarifini yazmaya da ondan başlayayım🙂

Aslında geçen sene ki pasta çok beğenilip yoğum istek alınca, kremasını değiştirerek aynısını yaptım. Son haliyle buraya da yazayım. Pandispanya gene, Cafe Ferdando’nun ünlü “Şeytan Çikolata Giyer” pastasının pandispanyası bu. Hem ıslatılmasına gerek olmayacak denli nemli, hemde öyle düzgün dilimleniyor ki, istediğiniz incelikte kesebilmeniz mümkün.Tarifi çok ayrıntılı yazmayacağım. Verdiğim linkleri takip etmeniz gerekecek biraz.

IMG_4389-1Malzemeler :

Pandispanya :

Malzemeler ve tarif şurada (Malzemenin 3 katı olacak)

Ara Krema :

  • 1 kavanoz kestane püresi reçeli
  • 100 gr. kestane püresi
  • 1 paket sıvı krema (200 gr)
  • 200 gr. bitter kuvertür
  • 200 gr sütlü kuvertür

Dış Kaplama :

  • 500 ml sıvı krema
  • 450 gr bitter kuvertür
  • 250 gr sütlü kuvertür
  • Yaklaşık 1 kg. Şeker Hamuru
  • Yeteri kadar modelleme hamuru

IMG_4371-1Yapılışı :

Pandispanya :

Pandispanya malzemesini 3 kat olarak hazırladım. Ancak kabartma tozunu 1 paket olarak kullandım. 23 ve 16 cm lik 2 çembere paylaştırdım. Yalnız pişerken çemberden bir miktar sızdılar. Pişme süresi de oldukça uzadı. (2 saat civarı) Böyle olunca kuruyacağını düşünmüştüm ama sonuç memnun ediciydi. Pandispanyaları strech filmle kaplayıp birkaç saat beklettim.

Ara Kreması :

Ben buzluğumda daha önceden kalan ganajı kullandım. Ayrıca gene daha önce yapıp buzluğa attığım kestane püresi ve kestane püresi reçelini ekledim. Siz, çikolatayı doğrayın ve üzerine kaynama noktasına gelen kremayı ekleyip erimesini sağlayın. Sonrasında kestane püresi ve reçelini ekleyip karıştırın. Kıvama gelmesi için bir süre bekletin.

IMG_4344-1Dış Kaplama :

Çikolataları doğrayın. Kremayı kaynama noktasına getirerek ateşten alın ve çikolataların üzerine dökün. Oda sıcaklığında sertleşmesini bekleyin. Benimki birkaç saatte istediğim kıvama gelmeyince bir süre dolapta beklettim. Ama fazla sertleşmemesi için sık sık kontrol edilmesi gerekiyor.

IMG_4342-1Birleştirilmesi :

Kremaları hazırlayıp kıvamına getirdim. Sabahtan yaptığım pandispanyaları traşladım ve üçer eşit parçaya böldüm. Traşlanan kısımlar artan kremayla birleşerek harika truflara dönüştüler :-) Pastayı bekleyene kadar bununla idare edebilirsiniz 🙂 Düzgün olmaları için çemberin içerisine yerleştirdim. İlk katı yerleştirip, ara kremasından eşit şekilde sıürdüm. 2. kata da aynı işlemi uyguladım ve 3. patı yerleştirdim. Hem pastanın kaymaması hemde üst kata sağlam bir zemin oluşturması açısından 4 adet pipeti pasta boyuna göre keserek içine sabitledim. 2 pandispanyayı da aynı şekilde hazırladım ve birkaç saat buzdolabında beklettim. Sonra çemberden çıkararak döner pasta standına yerleştirdim ve dış kaplama için hazırladığım kremayı, elimden geldiğince pürüzsüz olarak kapladım. Bu şekilde dolaba kaldırdım ve ertesi güne kadar beklediler. Pastanın üzerine yerleştirdiğim şövalye ve atı birkaç gün öncesinden yaptım. Bu sefer geçen seneki kurumayan gemiden ders alıp modelleme hamuru kullandım. Ayakta duran figür yapmak bir hayli zormuş🙂 Birde modelleme hamurunda parçaların birbirini tutması bir hayli zormuş. Bu konuda ders almalıyım🙂

Kalenin duvarlarında duvar deseni kullandım. Surları yerleştirmeden, kestiğim kısımları bir süre buzdolabında bekletmem gerekti. Kapı ve pencere detaylarıyla biraz hareket gelmiş oldu pastaya.

Son olarak, altına uygun boyutta karton kestiğim küçük pandispanyayı, diğerinin üzerine yerleştirerek, figürleri ilave ettim. Yeğenim Maide’nin de yardımlarıyla saatler süren pastayı tamamlayabildim.

IMG_4376-1

Notlar :

  • Bu pasta rahatlıkla 40 kişiye servis edilebilir hatta istenilen incelikte kesilebildiği için daha fazla bile olabilir.
  • Çemberden taşmasını önlemek adına ne yapmalı bilemedim. Ama gene de geçen yılkinden daha az taştı.
  • Pişme süresi çok uzun sürdü. 2 saati geçmiş bile olabilir.
  • Pandispanya kendinden nemli olduğundan, ıslatmaya gerek duymadım. Öyle olunca da şeker hamuru ile çok daha rahat çalışabildim.

Bir doğum günü daha böylece bitti. Bakalım seneye ne isteyecek küçük şövalye🙂

İlgili Yazılar :

5 thoughts on “Şövalyeli Pasta

  1. Geri bildirim: Yağız’ın 6 Yaş Doğum Günü Menüsü :-) | Bir Dilim Keyif…

  2. Geri bildirim: Fıstık Krokanlı Truf | Bir Dilim Keyif…

  3. Geri bildirim: Saatli Pasta | Bir Dilim Keyif…

  4. Geri bildirim: Prensesli Pasta | Bir Dilim Keyif…

  5. Geri bildirim: Star Wars Pasta | Bir Dilim Keyif…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s