Ahududu Soslu Çilekli Pasta

IMG_6967-1

Bu pastayı ilk kez sekiz sene evvel yapmışım. Sanırım o zaman süslemem daha başarılı olmuştu. Bu sefer içime sinmemiş olsa da, tadı öyle güzel ki, paylaşmadan edemedim. Belki bir daha ki sefere daha güzel süslersem resimleri değiştiririm ama çok da sık yapabileceğim bir pasta değil maalesef. Gene de siz Bizim Pastane‘de Zinnur’un fotoğraflarındaki zarafete bir göz atın. Mutlaka yapmak isteyeceksiniz🙂 Orijinali ahududu ile yapılan bu pastayı, taze ahududu bulamadığımdan daha önce iki kez çilekli yapmıştım. Bu seferde sosunu ahududu ile yaparken, içinde çilek kullandım. Kullanılan onca kremaya rağmen oldukça hafif bir pasta oldu bu. Tam yaz pastası🙂

Tarif biraz uzun. Başlayayım yazmaya🙂

IMG_6998-1Malzemeler :

Pandispanya :

  • 1/4 bardak süt
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 3/4 bardak elenmiş un
  • 1 cay kaşığı kabartma tozu
  • 3/4 bardak şeker
  • 3 yumurta
  • 3 yumurta sarısı
  • Vanilya

Beyaz Çikolatalı ve Krem Peynirli Krema :

  • 170 gr beyaz çikolata
  • 227 gr yumuşamış krem peynir (200 gr krem beyaz peynir+ 27 gr labne kullandım)
  • 113 gr yumuşamış tereyağı
  • 1 çay kaşığı limon suyu

Ahududu Sos:

  • 340 gr dondurulmuş ahududu
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1/3 bardak şeker

Ahududulu Ganaj :

  • 140 gr küçük parçalara kesilmiş beyaz çikolata
  • 1/3 bardak çiğ krema
  • 1/6 bardak ahududu sosu

Ara Krema :

  • 1 1/4 bardak + 1/2 bardak çiğ krema
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • Vanilya
  • 1/2 kg çilek

Ahududulu Glazür :

  • 1/2 bardak krema
  • Ahududulu ganaj

IMG_7000-1Yapılışı :

Pandispanya :

Fırını 200 dereceye ısıtın ve 33×45 lik fırın tepsisini yağlayıp kağıt serin ve yeniden yağlayıp un serpin. Süt ile tereyağını bir sahanda ısıtın ve altını kısıp sıcak tutun. Un ile kabartma tozunu 2 kere eleyin. Benmari düzeneği kurun ve yumurta ve şekeri ısıya dayanıklı bir kaba alarak ılıyana kadar çırpın. Vanilya ekleyin. Sonra ocaktan alıp oda sıcaklığına gelene ve hacmi üç katına çıkana kadar çırpın. Yumurtalar krema kıvamına gelmeli. Unun üçte birini ekleyip spatulayla yavaşça karıştırın. Toplam üç kere de unu ekleyin. En son sıcak tereyağı süt karışımını ekleyip karıştırın ve tepsiye dökün. Yaklaşık 15 dakika üstü kızarana kadar pişirin.  Soğuduktan sonra kağıdından ayırın. (Ben bir gün önce yaparak üzerini örtüp bu şekilde beklettim.)

Beyaz Çikolatalı ve Krem Peynirli Krema :

Çikolatayı benmari usulü eritin ve soğumaya bırakın. Peyniri mikserle çırpıp çikolatayı yavaşça ekleyin. Yumuşamış tereyağını ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Pütürler oluşursa ince bir süzgeçten geçirin.  Zinnur’un söylediğine göre bu krema 2 hafta buzdolabında 2 ay dondurucu da bekleyebilirmiş.

Ahududu Sos:

Dondurulmuş ahududuları ince bir süzgeç üzerine koyup suyunun süzülmesini bekleyin. Bu birkaç saat sürebilir. Sonra kaşıkla bastırarak suyun tamamının çıkmasını sağlayın. Yaklaşık yarım bardak su çıkacaktır. Suyu bir cezveye alarak dörtte bir oranında kalacak kadar kısık ateşte pişirin. Kalan ahududuları da ince süzgeçten geçirin. Süzgeçte sadece çekirdekleri kalsın. Limon suyu ve ahududu suyunu ekleyin. Sosun yarısı kadar şeker ekleyin. Zinnur’a göre 10 gün buzdolabında, 1 yıl dondurucuda bekleyebilen bu sos, kısa sürelerde çözülüp dondurulabilirmiş.

Ben bu pasta için sosun yarısını kullandım.

Ahududulu Ganaj :

Krema ve ahududu sosunu karıştırarak kaynama noktasına getirin. Beyaz çikolataların üzerine döküp karıştırın ve erimesini sağlayın.

Ara Krema :

Krema, şeker ve vanilyayı sertleşene kadar çırpın.

Ahududulu Glazür :

Kremayı çırpın ve ahududulu ganajdan ekleyerek istediğiniz pembe tonu elde edin. Ben 1/3 bardak kadar ganaj ekledim.

Birleştirilmesi :

Pandispanyayı 4 eşit parçaya bölün. Pastada 3 parçası kullanılacak. 1 parçayı dondurabilir ya da hemen küçük bir pasta hazırlayabilirsiniz. Bir katı servis tabağına yerleştirin ve üzerini 3-4 kaşık ahududu sosuyla ıslatın. Üzerine ince bir tabaka peynirli kremadan koyun. Bir sıra çilek dizin. Üzerine ara kremanın yarısını, çileklerin üzerine gelecek şekilde doldurun ve 2. pandispanya parçasını koyarak ilk kattaki şekilde kremalayın. Son pandispanya katını yerleştirdikten sonra, eğer peynirli kremadan kaldıysa ince bir kat sürün. Glazürle pastayı kaplayın. Artan ahududulu ganajı, ince uçlu bir krema torbasına koyarak üzerini ve kenarlarını süsleyin. Burası tamamen sizin süsleme yeteneğinize kalmış🙂 Buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

DSC00837-1

Notlar :

  • Baton pastaların süslemesi benim için hep sıkıntı. Yuvarlak pastalardaki çember gibi bir seçenek bulunmalı.
  • Pastanın orijinali tamamen ahududulu. Ancak ben taze ahududu bulamadığımdan hiç öyle deneyemedim.
  • Peynirli kremayı bir arkadaşım hafif tuzlu bulmuştu. Bu beni rahatsız etmedi ama siz isterseniz tamamen labne ile yapabilirsiniz.
  • Glazür bu şekilde akışkan olmadı. Bu nedenle de çok iyi kaplayamadım. Bir daha ki sefere kremayı çırpmak yerine kaynama noktasına getirip ganaja ekleyerek hazırlayacağım.
  • Bu ölçüyle 12-13 dilim pasta çıkıyor.
  • Benim kremalarımdan bir miktar arttı ve kalan pandispanya dilimiyle kupa çevirdim onları. Afiyetle yedik🙂
  • Dilim fotoğrafı daha önce yaptığım tamamen çilekli olan pastadan. Bu sefer dilim fotoğrafı çekemeyince onu ekleyeyim dedim. Gayet iştah açıcı  öyle değil mi🙂

Eh buraya kadar tarifi okuduysanız, belki yapma sabrını da gösterirsiniz🙂 Bence pişman olmazsınız🙂

İlgili Yazılar :

3 thoughts on “Ahududu Soslu Çilekli Pasta

  1. Geri bildirim: Kara Orman Pastası | Bir Dilim Keyif…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s