Pate Sucree ve Peynirli, Ahududu Sürprizli Tart

IMG_0402-1

Bazı tarifleri yıllarca kafamda evirip çeviriyor, ama bir türlü yapmaya cesaret edemiyorum. Bu da öyle bir tarif. Bizim Pastane‘nin muhteşem arşivinden. Ben bulabildiğim malzemelere göre bir miktar değiştirdim ve kare kesebileceğim bir kalıp kullandım. Bence doğumgününün en özel tarifi buydu ama hak ettiği ilgiyi göremedim 🙂 Acıbadem kurabiyesi onun tahtını çaldı 🙂 Pate Sucree burada kullanılan tart hamuruna verilen ad. Şimdi yaptığım şekliyle anlatayım:

IMG_0407-1Malzemeler:

Pate Sucree İçin:

  • 1 3/4 bardak un
  • 1/2 bardak şeker
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 170 gr soğuk, küçük parçalara kesilmiş tereyağı
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya

Peynirli Dolgu İçin:

  • 1/2 bardak beyaz çikolatalı ahududu reçeli
  • 255 gr oda sıcaklığında labne peyniri
  • 1 bardak (225 gr) oda sıcaklığında lor peyniri
  • 3/4 bardak şeker
  • 1 fiske tarçın
  • 1 fiske muskat rendesi
  • 2 yumurta (oda sıcaklığında)

Süslemek İçin:

  • Arzu edilirse tartın üzerine elemek için çekilmiş fıstık krokan
  • Süslemek için çikolatalı fıstık krokan kırıkları

Yapılışı :

Pate Sucree:

Un ve şekeri karıştırın. Küçük parçalara kesilmiş soğuk tereyağını ekleyin. Bu aşamada mutfak robotu öneriliyor ama benim olmadığından elimde hamuru ezerek karıştırdım. (Tereyağı erimemesi için elin sıcaklığını almadan iki elimin arasında sürterek karıştırıyorum) Yumurta sarılarını vanilya ile hafifçe çırpıp hamura ekleyin. Toparlanacak kadar birleştirin. Fazla yoğurmayın. Hamuru strech filmle yassılaştırarak sarın ve buzdolabında 20 dakika dinlendirin. Sonrasında merdane ile açarak kalıba yerleştirin. Ben 23 cm lik altı çıkabilen kare bir kalıp kullandım ve bunun alt kısmı üzerinde yağlı kağıtla açtım hamuru. Bu aşamada Cafe Fernando’nun Mozaik Pasta tarifinde kullandığı yöntemle açtım. Resimleri orada mevcut. Bu şekilde açmak çok pratik oldu ve eşit şekilde hamuru yayabildim. Ben küçük kareler halinde keseceğim için kenarlarını yükseltmedim ama peynirli kısmı kalıba yapışmaması için yağlı kağıt kapladım. Bu şekilde kalıbı buzdolabında yarım saat daha dinlendirin.

Fırını 190 dereceye ısıtın. Hamurun üzerine yağlı kağıt serip üzerine bakliyat ya da seramik ağırlıklarla doldurun.  (Ben bu iş için ayırdığım nohutları kullandım)20 dakika bu şekilde pişirdikten sonra üzerindekileri alın ve 5 dakika daha pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın.

IMG_0405-1

Peynirli Dolgu: 

Reçeli tart tabanına yayın. Ben krema sıkma torbası ile sıktım daha düzgün yayabilmek için.

Labne ve lor peynirini el blenderı ya da mutfak robotunda çekin.  Şeker ve baharatları ekleyin ve biraz daha çekin. Yumurtaları da ekleyip pürüzsüz bir karışım haline getirin. Karışımı dikkatlice reçel katmanının üzerine dökün.

Tartı, ortası hareketliliğini kaybedene kadar pişirin. Zinnur 60-70 dakika demiş ama bu benim fırınıma fazla geldi. 30-40 dakika yeterli. Ya da bu süreçte fırın ısısı biraz düşürülebilir. Fırından çıkarınca en az birkaç soğutun.

Süslemesi:

Daha önce verdiğim tarife göre fıstık krokan hazırlayın. Bu aşama da fıstıkları iyice küçülterek kullanın. Krokanı yağlı kağıda döktükten sonra, iyice ince bir şekilde yayın ve yarısının üzerine çikolata rendeleyin. (Bu tamamen görsel olarak daha hoş görünmesi için) Soğuduktan sonra çikolatalı kısımları büyük parçalar halinde kırın. Diğer tarafı rondo da toz haline getirin. Toz haline gelen kısmı tartın üzerine eleyerek kaplayın. Küçük karelere kesin ve parçalanmış krokanlarla süsleyin. Bu süsleme fikrini de gene Bizim Pastane’nin farklı bir tarifindeki kakao yongalarından esinlendim.

IMG_0333-1

Notlar: 

  • Asıl tarifte yer alan ricotta peyniri bulamadığımdan lor kulladım. Tadı farklı olur mu bilemiyorum ama dokusunda sıkıntı yoktu.
  • Tart için kullandığım bakliyatları bir kavanozda saklıyorum ve hep aynılarını kullanıyorum.
  • Fıstık krokanı daha önce hazırlayabilirsiniz. Uzun süre bu halde saklamanız mümkün.
  • Ben birkaç dilimi buzlukta saklamıştım. Çıkardığımda hiçbir tat farkı yoktu.
İlgili Yazılar :
Reklamlar

2 thoughts on “Pate Sucree ve Peynirli, Ahududu Sürprizli Tart

  1. Geri bildirim: Yağız’ın 8 Yaş Doğum Günü Menüsü | Bir Dilim Keyif…

  2. Geri bildirim: Franjipan Dolgulu Elmalı Tart | Bir Dilim Keyif…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s