Çikolatalı Festane Şekeri

IMG_1828-1

Yıllar olmuş. Bir aralar sıklıkla yaptığım bu tarifi unutmuşum. Geçenlerde yediğim bir tad birden aklıma getirdi. Açıp linkine bakayım istedim ama bloğun açılmadığını farkettim. Neyse ki not almışım. İçindeki malzemenin ne olduğunu bilmeyenlerin kestane şekeri zannedeceği bu tarif, esasen kuru fasulye ile yapılıyor 🙂 Yanlış duymadınız 🙂 Fasulye ile tatlı mı olur demeyin, vallahi de olur billahi de. İnanmazsanız deneyin 🙂

Yogurtland bloğuna ait olan bu tarifi ben kendime göre uyarladım biraz. Yaptığım haliyle yazayım.

IMG_1830-1Malzemeler:

  • 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 3 yumurta
  • 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 100 gr bitter çikolata

Karamel sos:

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket sıvı krema
  • 25 gr (Takriben 1 yemek kaşığı) tereyağı

Yapılışı:

Fasulyeyi blenderdan geçirip ezin. Yumurta, ceviz, şeker, tereyağı ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Çok büyük olmayan bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve sıvı olan karışımı üzerine dökün. 150 derecede 1 saat pişirin. Çubuk batırdığınızda kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Bu arada çikolatayı benmari usulü eritin. Pişen kek biraz soğuduğunda parçalayın ve erimiş çikolata ile karıştırın. Bu aşamada ben basmalı bir kalıp kullandım. Siz isterseniz yuvarlak toplar yapabilirsiniz. Ele yapışan bir karışım olduğundan yuvarlamadan önce buzdolabında bekletebilirsiniz.

Karamel Sos: Bir bardak şekeri kısık ateşte eritin. Dikkatli bir şekilde sıvı kremayı yavaşça ekleyin. Benim bu arada topaklandı. Kremayı oda sıcaklığına getirmeniz ya da biraz ısıtmanız bunu engelleyebilir. Karıştırarak biraz yoğunlaşmasını sağlayın. Tereyağını ekleyip tekrar karıştırın. Kıvama geldiğinde altını kapatın. Biraz soğuduktan sonra yuvarlamış olduğunuz festane şekerlerinin üzerine şeritler halinde dökün.

IMG_1834-1Notlar:

  1. Orijinal tarifte içine çikolata konmuyor. Ben şeker miktarını biraz azaltıp içine çikolata ilave ettim. Siz zevkinize göre hiç koymayabilir ya da yuvarladıktan sonra erimiş çikolataya batırabilirsiniz.
  2. Cevizleri kullanmadan önce 10 dakika fırınladım.
  3. Karamel sos olmazsa olmaz değil. İsterseniz üzerine beyaz çikolata eritip şeritlerde yapabilirsiniz. Ben sırf karamel rengi görmek istediğim için bu sosu yaptım. Tereyağını 40 gr kullanmıştım, fazla geldi. O yüzden buraya 25 gr olarak yazdım. Bu ölçüyle fazla fazla sosunuz oluyor. Başka tatlılarda da kullanabilirsiniz. Ben küçük kaplarda dondurmayı tercih ettim.
  4. Benim kurabiye kalıbım küçüktü. 40 adet çıktı.
  5. Kestane şekerine bayılan biri olarak, çok yakın bir tad olduğunu söyleyebilirim.

Hadi sizde mutfağa girin ve misafirlerinizi şaşırtın 🙂

İlgili Yazılar :
Reklamlar

One thought on “Çikolatalı Festane Şekeri

  1. Geri bildirim: Yılbaşı Menüsü | Bir Dilim Keyif…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s