Franjipan Dolgulu Elmalı Tart

IMG_2168-1

Franjipan dolgu uzun zamandır denemek istediğim bir dolguydu. Tabi ki her zaman ki gibi ilk başvurduğum yer Zinnur’un adresi oldu. İlk olarak onun elmalı tart tarifini, denemek istediğim küçük tart kalıplarımda cevizli olarak yaptım. Ancak fırınımdaki bir sorun yüzünden olduğunu tahmin ettiğim üzere, çok iyi pişmemekten kaynaklı olarak tam içime sinmedi. Gene de lezzetliydi ama bir şeyler eksik gibi geldi bana. Zinnur’un verdiği başka bir dolgu ile yeniden denemeye karar verdim ve sonuçta bu tart çıktı ortaya. Aslında biraz daha uğraşıp üzerindeki elmaları karamelize etmek vardı aklımda ama artık o da bir daha ki sefere 🙂

IMG_2176-1Malzemeler:

Tart Hamuru: (23 cm.lik kalıp için)

  • 1 bardak un
  • 74 gr küçük parçalara kesilmiş soğuk tereyağ
  • 1 tutam tuz
  • 2 yemek kaşığı soğuk su

Franjipan Dolgu: (2 tartlık dolgu)

  • 250 gr şeker
  • 240 gr badem (unu)
  • 240 gr tereyağı
  • 2 yumurta ve 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un

Üzeri için:

  • 2 Elma
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı kayısı reçeli

Yapılışı:

Tart Tabanı:

Un, tereyağı ve tuzu doğrayıcıya alın. Bir yemek kaşığı soğuk su ekleyip toparlanıncaya kadar karıştırın. Yeterli gelmezse bir kaşık daha ekleyin. Karışımı yuvarlayıp açın ve 23 cm lik kalıba döşeyin.

Franjipan Dolgu:

Şeker , badem, yumuşamış tereyağı ve yumurtaları ekleyip çırpın. En son unu ilave edip birleştirin. Hazırlamış olduğunuz tart tabanına iki bardak kadar dolguyu ekleyin. Bu ölçü ile 4 bardağa yakın dolgu çıkıyor. Ben denemedim ama Zinnur’un söylediğine göre artan dolgu bir haftaya kadar buzdolabında saklanabiliyor.

Birleştirilmesi:

Elmaları soyup doğrayın ve dolgunun üzerine yerleştirin. Fırınınızı 190 dereceye ısıtın ve tartı 15 dakika bu derecede pişirin. Bu sürenin sonunda fırından alıp elmaların üzerine iki yemek kaşığı şeker serpin ve yeniden fırına verin. Isıyı 175 dereceye düşürün ve 40-45 dakika, dolgunun rengi koyulaşana kadar pişirin. Fırından alıp ılımasını bekleyin. Bu aşamada dolgu hala yumuşak olacaktır. 1 kaşık reçeli ısıtın ve fırça yardımı ile tartın üzerine sürün. Soğuyunca servis yapabilirsiniz.

IMG_2149-1

Yukarıdaki resim ise, Zinnur’un tarifiyle yaptığım tart. Pişirme sorunu yaşadığım için yeniden denemek istiyorum. Onun da malzemelerini aşağıya iliştireyim.

  • 1 adet 28 cm lik tart tabanı (Yukarıdaki tarifi 1 1/3 bardak un ve 116 gr tereyağı ile yapabilirsiniz.)
  • 2 ila 3 adet soyulmus, cekirdek yataklari cikarilmis ve ince dilimlenmis elma
  • Glazür için birkaç kaşık bal veya kayısı marmeladı
  • 114 gr yumuşak tereyağı
  • 1/2 bardak şeker
  • 3 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı süt kreması
  • 1 1/4 bardak ince çekilmiş ceviz
  • 1 çağ kaşığı tarçın (ben ekledim)
  • 1 paket vanilya (Badem kullanıyorsanız badem esansı ekleyebilirsiniz.)

IMG_2140-1.JPGNotlar:

  1. Benim kalıplarım alttan açık olduklarından çıkarmakta sorun yaşamadım. Tavsiye ederim.
  2. Elmalardan kaynaklı bir lezzet eksikliği hissediyorum. Bu tarta biraz karamelize edilmiş elma daha çok yakışırdı. Bunun bir yolunu bulmalıyım.
  3. Hanimiş Işıl’ın daha fazla un barındıran bir franjipan tarifi var. Bir arada onu denemek istiyorum.
İlgili Yazılar :
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s