Portakallı Çikolata Kareleri

www.birdilimkeyif.wordpress.com

Denemek istediğim öyle çok tarif var ki kitaplarda. Bir türlü fırsat bulamıyorum. Geçenlerde hazırladığım portakal marmeladını işte bu tarif için yapmıştım. Ama kitaptaki kadar kusursuz bir görüntü elde edemediğimden biraz hayal kırıklığına uğradım. Gene de tadını beğendiğimizden eklemek istedim. Kitapta önerilen ölçülerde kalıp yerine biraz büyüğünü kullanmam bu sonucu doğurdu maalesef. Bir daha ki sefere, oranları biraz artırmalıyım. Tarif kitaptaki haliyle şöyle :

Malzemeler :

IMG_0535-1Taban İçin :

  • 150 gr un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 250 gr tereyağı
  • 70 gr toz şeker
  • 50 gr pudra şekeri

Ara Dolgusu İçin :

  • 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
  • 125 ml taze sıkılmış portakal suyu
  • 125 ml su
  • 50 gr mısır nişastası
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 160 gr portakal marmeladı

Üst Kaplama İçin :

  • 3 yemek kaşığı krema
  • 1 yemek kaşığı bal veya sıvı şeker
  • 90 gr doğranmış bitter çikolata

IMG_0547-1Yapılışı :

Tabanı İçin : Fırını 170 dereceye ısıtın. 20 cm x 20 cm ebatlarında kare bir kek kalıbını kenarları dışarı sarkacak boyda bir alüminyum folyo ile kaplayın. Un, kakao ve tuzu bir kapta karıştırın. Tereyağı, toz şeker ve pudra şekerini geniş bir kapta krema kıvamını alana kadar mikserle çırpın. Mikserin hızını düşürüp unlu malzemeyi ekleyip karıştırın. Hazırladığınız karışımı kalıba boşaltıp yayın. Bir çatal alıp sık aralıklarla ucunu hamurun üzerine batırın. Kalıbı fırına verip üzeri hafifçe sertleşene kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Kalıbı fırından alıp soğuması için 10-15 dakika bekletin.

Ara Dolgusu : Portakal suyunu, portakal kabuğu rendesini, suyu, mısır nişastasını ve limon suyunu küçük bir tencereye koyup kısık ateşte kaynayana kadar pişirin. Kaynamaya başladığında koyulaşıncaya kadar yaklaşık 1 dakika karıştırmaya devam edin. Ateşten alıp portakal marmeladı ve tereyağını içine ekleyip karıştırarak eritin. Hazırladığınız harcı tabanın üzerine döküp yayın. Kalıbı fırına verin ve 5 dakika kadar pişirin. Fırından alıp tamamen soğuyuncaya kadar bekletin. Kalıbı buzdolabına koyup 1 saat soğutun.

Üst Kaplama İçin : Küçük bir tencerede kremayı balla karıştırıp kaynatın. Tencereyi ateşten alıp doğranmış çikolatayı içine ekleyip eriyene ve karışım pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Karışımı soğumuş harcın üzerine döküp yayın. Kalıbı tekrar buzdolabına kaldırıp 30 dakika bekletin. Kenarlardan sarkan folyolardan tutarak keki kalıptan çıkarın ve bir kesme tahtası üzerine alın. Kare dilimler halinde kesip servis yapın.

IMG_0550-1İpuçları :

  • Tepsinin altına alüminyum folyo yerine yağlı kağıt koydum.
  • 20 x 20 kalıp yerine 23 x 23 cm lik kalıp kullandım. Bu da çok ince olmasına neden oldu. Yukarıda kitaptaki görüntüsü var. Ona yaklaşamadı maalesef. Bir daha ki sefere malzemeyi kalıba uygun hale getirmeliyim.
  • Malzeme düzgün dağıtılmak için ne yeterince sert, ne de yumuşak. O yüzden daha düzgün olması için bir daha ki sefere krema torbası ile sıkmayı deneyeceğim.
  • 25 dilim küçük karelerim oldu ve oğlum 7 dilimini yedi bile🙂

Kaynak : Çikolata, Alfa Yayınları, Sayfa 154

İlgili Yazılar :

 

One thought on “Portakallı Çikolata Kareleri

  1. Geri bildirim: Bombe | Bir Dilim Keyif…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s